Goed zijn voor het milieu, stikstofuitstoot reduceren, CO2-uitstoot reduceren, recyclen ofwel allesomvattend duurzaamheid. Dat is waar wij oog voor hebben. Onze taak om de schepping te onderhouden, willen we dagelijks doen, en dat is waar we voor gaan!
Onze cultuurtechnische werken zijn vaak ook tot doel, om de aarde weer een stukje mooier te maken. Grond bewerken voor boeren, akkerbouwers, waterschappen en provincies, die de aarde onderhouden; natuurgebieden aanleggen, dijken aanleggen of versterken, maar ook zorgen voor het rioolstelsel en leidingwerk, alles heeft als doel een betere leefomgeving.
Onze medewerkers zijn met hun bedrijfsauto’s veel onderweg, daarom kijken en testen we steeds naar de nieuwste technieken, of dit ook inzetbaar is voor ons autopark. Dit begon in 2010 bij de aankoop van een Honda Insight Hybride auto. De Japanse autofabrikant Honda ontwikkelde in 1999 met de Insight als één van 's werelds eerste autofabrikanten een hybridemodel waarbij een traditionele verbrandingsmotor werd bijgestaan door een kleine elektromotor. Hier maakten wij kennis met de voordelen van auto’s die gebruik maken van elektromotoren. Zo volgde in 2017 onze eerste complete elektrische auto, een Chevrolet Spark EV, gevolgd door een tweede en later in dat jaar drie Volkswagen E-Golf auto’s. Op het terrein hebben we hiervoor speciale parkeerplaatsen met “laadpunten” gereserveerd. Het jaar 2020 is de topper op het gebied van investeringen op het gebied van stikstofreductie, milieuvriendelijk en duurzaamheid; we hebben vier bedrijfsauto's aangeschaft die volledig op waterstof rijden. Verder zijn veel van onze bedrijfswagens en vrachtwagens inmiddels uitgevoerd met een EURO 6-motor. Motoren die voldoen aan deze strengere emissie-eisen stoten aanmerkelijk minder stikstofoxiden uit. De vrachtwagens die de hele dag transporten en de afdeling zuigtechniek zijn allemaal EURO 6.
Onze afdeling recycling is “de tak” op het gebied van duurzaamheid. Grondstoffen na gebruik niet afdanken, maar een nieuw leven geven. Dé uitdaging is grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk recyclen. Eruit halen wat erin zit. Een afvalproduct wordt door het te recyclen of te verkleinen een herbruikbaar eindproduct. Dit recyclen is een heel proces waar grote machines bij nodig zijn. Daarom investeren wij in groen, bijvoorbeeld de trommelzeef Cribus 3800 E. Deze zeef is met een trommelafmeting van 6 x 2,2 meter en een effectief zeefoppervlak van 38 m² de grootste, elektrisch aangedreven, mobiele trommelzeefmachine ter wereld (anno 2011). Of een sterrenzeef Multistar L3. De sterrenzeef kan uitgevoerd worden naar keuze in fractiegrootte. Zowel het grove als fijne sterrenbed zijn voorzien van reinigingsvingers. Voordeel is dat men onder natte, zware omstandigheden eerder en langer kan doorzeven. De capaciteit is tot circa 180 m3/uur. Deze installatie is volledig elektrisch uitgevoerd, CO2 neutraal en opvallend stil bij werking.
Van het autopark, naar de zuigtechniek en recycling, naar het overige machinepark.
Door investeringen en vervanging van machines, wordt ons machinepark meer en meer uitgerust met emissiearme motoren. Graafmachines van allerlei formaten zijn inmiddels voorzien van Stage 3B en Stage 4 motoren. Onze tractoren zijn voorzien van Stage 3B motoren. Veel overige machines, zoals de wieldumpers, de wielladers en shovels, de bulldozers en de verreikers zijn voorzien van Stage 4 of ook bekend als Tier 4 Final motoren. Deze machines beschikken over de laatste stand van zaken wat betreft motortechniek en drukken de emissie van gassen en roet.
De voorkeur was een grote windmolen bij het bedrijf neerzetten en zo een eigen groene energiecentrale realiseren; daar hadden we graag voor gegaan, maar in 2013 waren de regels en hobbels die daarvoor genomen moesten worden, nog dusdanig moeizaam, dat dit niet mogelijk gemaakt kon worden. Daarom besloten we dat jaar te investeren in 864 zonnepanelen, om zo op onze bedrijfslocatie in Oud-Alblas zelfvoorzienend te zijn. Gebruikmaken van groene energie is goed voor het milieu en voor het terugdringen van onze CO2-uitstoot.